Debatten fortsätter om vigselrätten

Ett antal debattörer med helt olika utgångspunkter och mål kommer fram till samma förslag att avskaffa vigselrätten för samfunden och samtidigt ta bort de borgerliga vigselförrättarna - nu senast på Brännpunkt i Svenska Dagbladet http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2011539.svd.  

En enkel, rationell och typiskt svensk lösning eller hur?

Men...

Man lämnar de troende paren av samma kön i samfunden i sticket.
Samfunden kan helt strunta i likabehandlingsprincipen och med hänvisning till samfundsinterna principer byggda på traditionell tro erbjuda bröllop utan rättsverkan till par av olika kön. Någon ceremoni för samkönade par behöver man inte erbjoda.

Man lämnar de par som vill fira bröllop - utan koppling till en tro - i sticket.
För de par som inte vill gifta sig genom ett samfund utan ha en neutral ceremoni men i övrigt likadan som den samfunden erbjuder kan inte få detta eftersom den tänkta registeringen inte får kopplas till en ceremoni överhuvudtaget. Detta innebär att några löften med rättsverkan inte kan lämnas av paret vilket är en central del av ceremonin.  Någon neutral organisation som kan hjälpa paren med det som blir kvar efter en lagändring finns inte idag - även ateism (Humanisterna) är en trosuppfattning!

Man lämnar alla de som vill fira ett traditionellt bröllop i ett samfund i sticket.
Kopplingen mellan högtidlig och vacker ceremoni och äktenskapslöften bryts. Någon möjlighet att hålla ihop detta kommer inte att finnas - med stor sannolikhet i strid med svenska folkets önskemål.

Jag vidhåller den uppfattning jag redovisade i mitt förra inlägg.

Kommentarer
Postat av: chrysanthemis

Ateism en trosuppfattning ? En lögn blir inte mera sann för att den upprepas fler gånger. Det finns nästan fånigt uppenbara skäl att anta att det inte existerar någon personlig gud av exempelvis den typ som beskrivs i Bibeln.Definitionen av en "trosuppfattning" är just att man håller något för sant fast man inte har några vettiga skäl - exempelvis att jorden skapades på sju dagar, eller att odöpta barn som dör hamnar i Limbo. Ateism är alltså inte någon trosuppfattning, vilket däremot kristendomen i sin normalform är.

2008-11-09 @ 17:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback